20 Temmuz 2010 Salı

44. Gün: En az 240 TL kârdayım




Sigaranın Ekonomik Zararı:


Evet son sigaramın üzerinden 43 gün geçti ve 44. gündeyiz.

Bugün itibariyle yaklaşık 240 TL kârdayım. Hatta yaklaşık değil en az 240 TL diyebilirim. Çünkü ben günde 1 paket değil 1,5 pakete yakın sigara içerdim.

Yani sigarayı bırakmayıp paketi 5,5 TL olan sigaradan içmeye devam etse idim bugüne kadar geçen 44 günlük sürede yaklaşık 363 TL daha sigaraya masraf yapmış olacaktım.

Sağlığa verdiği zararların dışında bu da ekonomik zararı sigaranın bana verdiği. Neyse ki bundan sonra veremeyecek :)

19 Temmuz 2010 Pazartesi

43. Gün: Kilo almaya başlıyorum

Boyu 1,97 cm olan bir insan olan ben, hep zayıf bir insan idim. Hep 75 kg civarında seyrettim. Son 1 yıldır ise 78,79,80 kiloları gördüm. 80, tartıda gördüğüm en yüksek rakamdı benim için.

Şimdi ise bu rakam 82.4 oldu. Yani hayatımdaki en yüksek ağırlığa ulaştım. Bunda elbetteki sigarayı bırakmamın payı var. Hep derlerdi, "Sigarayı bırak; kilo alırsın" diye. Fakat ben kesinlikle alamayacağımı, bendeki kilo probleminin hormonal olduğunu düşünürdüm. Fakat yanıldım sanırım. Yine de hormonal bozukluk konusunda ısrarlıyım ama sigaranın etkisini de gözardı edemem.

Herşeyden önce iştahı açıyor. Örnek olarak Dün öğle yemeğimde 2 tabak dolusu çorba, 2 tabak dolusu tavuklu makarna, 1 tabak biber turşusu, 2 büyük bardak kola, yarımdan fazla ekmek, biraz barbunda pilaki ve salata yedim. Aslında bu dahada ileriye gidecekti fakat masada bir tek ben kalmıştım ve yemekten sonra balkona çıkıp sigara faslına geçen misafirimi yanlız bırakmamalıydım.

Öyle sanıyorum ki yakında tartıda 83,84 gibi rakamları da görebileceğim.

16 Temmuz 2010 Cuma

Sigaranın Yararları ve Zararları

40 gündür sigara içmeyen eski bir sigara tiryakisine göre, yani Bana göre... :)

A- Sigaranın Faydaları:
1- Hiçbirşey

Evet... Düşündüm düşündüm ama sigara şu konuda çok iyidir, çok faydalıdır diyecek bir şey bulamadım. Tek bir şey var o da, aşırı sinirli anlarda beyni uyuşturması ve insanı yatıştırması. Ki buna da fayda denmez zaten. Sadece insanın kendini kandırması

B- Sigaranın Zararları:
Tabiki de saymakla bitmez. Yinede aklıma ilk gelenleri maddeleyeyim. Daha sonra güncellemek şartıyla...

1- Vücudun belki de tüm organlarına verdiği zarar.
2- Başta Akciğer kanseri ve kalp krizi olmak üzere bir çok ölümcül rahatsızlık.
3- Çok büyük maddi zarar.
4- Hem kişinin kendi cebine hem de çevreye büyük zarar veriyor

15 Temmuz 2010 Perşembe

39. Gün: Sigara neredeyse umrumda değil.

Son içtiğim sigaranın ardından 38 gün geçti.

Dün akşam misafirlerim vardı. Güzel bir rakı sofrası yaptık. 38 gündür ilk kez yanımda birisi sigara içti. Ve ben hiç oralı olmadım. Zorlanmadım ve fazla da etkilenmedim.

Eskiden biranın, rakının yanında sigara olmazsa olurmu diye çok düşünürdüm. Ama yine anladımki sigarasız daha güzel oluyor. Bir kere yediğim her şeyden daha fazla lezzet alıyorum.

Elveda sigara :)

12 Temmuz 2010 Pazartesi

36. Gün

Sigara Bırakma sürecimde 5 hafta geride kalıyor.
Yani,

5 haftadır sigara içmiyorum.

36 gündür sigara içmiyorum.

Yaklaşık 900 saattir sigara içmiyorum.

Yine yaklaşık 55.000 dakika sigara içmeden yapabildim.

Demekki işin zor kısmını geride bırakmışım.


Aslında bu aralar çok zorlanıyorum. Geçen gün de söylediğim gibi, sanki 1 ay değil de 1 gün geçmiş gibi. İlk günlerdeki gibi zorlanmaya başladım. Belki stresden belki de başka sebeplerden ama inatlaşıp içmeyeceğim.

İştahım tavan yapmış durumda. Günde 3,5 değil 10 öğün bile yemek yiyebilirim.

Korkunç Sigara Gerçeği

Türkiye'de her yıl sigaraya bağlı nedenlerden ölenler trafik kazalarında ölenlerin 25 katı...

Türkiye’de 70 milyonun 20 milyonunun sigara içtiği, her yıl 120 bin kişinin de sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiği bildirildi.

Türkiye’de sigaraya bağlı yıllık ölüm sayısı; bir yılda trafik kazalarında ölenlerin yaklaşık 25 katı, İzmit depreminde ölen 35 bin kişinin yaklaşık 4 katı, terörle mücadelede 30 yılda kaybedilen 40 bin kişinin 3 katı.

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Profesör Dr. İsmail Çelik’in, TBMM Kanser Araştırma Komisyonuna sunduğu dokümana göre, her yıl dünyada 5 milyon kişi, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor, diğer bir hesaba göre, her 6 saniyede 1 kişi ölüyor.

Türkiye’deki tabloya göre ise 70 milyonun 20 milyonu sigara içiyor, her yıl 120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor.

Akciğer kanseri, dünyada giderek artış gösteriyor.

Dünyada yılda 1 milyon kişi akciğer kanserine yakalanıyor, yani, her 30 saniyede bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi konuluyor.

Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 20 bin erkek ve 4 bin kadın hastaya akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Bu da her 20 dakikada bir yeni bir akciğer kanseri vakası anlamına geliyor.

Sigara dumanına maruz kalma, sigara içmeyenler de akciğer kanserini yüzde 30-40 artırıyor.

Az ama devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanserine yakalanma riski yüzde 60 artıyor. Sigaraya maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yükseliyor. Menopoz öncesi kadınlarda meme kanserine yakalanma riski 2,6 kat daha fazla.

Kansere yakalanmada bir maddeye maruz kalma durumunda, maddenin dozu ve maruz kalma süresi önem taşıyor.

Günlük yaşantıda sorun olmayan maddeler, mesleksel olarak ve uzun yıllar boyunca maruz kalanlarda kansere yol açabiliyor.

Kanser, tüm dünyada düzenli olarak artıyor ancak, bunu genetik yatkınlıkla açıklamak mümkün değil. Genetik geçiş gösteren kanserler, tüm kanserlerin binde birinden daha az.

Kanserin nedenleri, çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli.

Kaynak: TRT Haber

10 Temmuz 2010 Cumartesi

34. Gün: Zorlanmaya Başladım

09:00

İlginç bir şekilde zorlanmaya başladım. Sanki ilk günlere döndüm tekrar.
Bu arada tam bu satırları yazarken yan dükkanın kapısının önünde içilen sigaranın dumanı buraya kadar geliyor.

Bu insanlara da gıcık oluyorum artık. Kapı önünde sigara içmeye çıkan müşterilere de...

Dün akşam kısa süreli sigara içilen ortamlarda bulundum biraz da gerginlik vardı. Belki de o yüzden bilemiyorum ama çok zorlandım. Resmen krizi yaşadım ve kendimi hemen yatağa attım. Neyseki fazla zorlanmadan uyudum.

Şuan halen daha damarlarımın aşırı şekilde nikotin arzuladığını hissedebiliyorum.

Ama hiç kusura bakmasınlar.

İÇMEYECEĞİM!



11:50



Sabah kahvaltımı yaptım. Hatta üstüne bir de 50 gram çekirdek çitlettim :) Sabah sabah yani.. Neyse, şu an karnım tok kısacası. Fakat sanki 2 gündür bişey yememişim gibi. Bu farklı bir duygu. Aç olmadığım halde inanılmaz derecede yiyecek yiyebilme kapasitesine sahip hissediyorum kendimi.

Mesela haşlanmış bir tüm tavuğu bir oturuşta yiyebilirim şuan. Yanında kola ve jalapeno turşu da olmalı ama... Yoğurtlu mantı da olabilir, üzeri soslu. Off.... Annemin kulaklı mantısından 1 tepsi olsa da fena olmazdı.

Sigarayı bıraınca yemeğe dadanma durumu bu..

Bu arada dün Facebook'da 33 gündür sigara içmediğimi paylaştım. Acaba göz mü değdi de dün akşam çok zorlandım...

8 Temmuz 2010 Perşembe

32. Gün: Dün Gece Sigara İçtim :(

09:45

1 ay boyunca sigara içmemişken dün gece sigara içtim :( Hem de püfür püfür... 2,3 tane üst üste. Üstelik aşkım da gördü içtiğimi. Ayan beyan sigara içtim yani... İlginç ama o da fazla kızmadı zaten. Daha sonra akşam epey limonata içtiğimden sıkışmış olsam gerek uyanıp lavaboya gittim :)

6 Temmuz 2010 Salı

30. Gün: 1 Aydır Sigara İçmiyorum

Sigarayı bırakma sürecinde bugün itibariyle 30 günü yani 1 ayı dolduruyorum.
Üstelik her geçen gün daha da kolaylıyorum...

2 Temmuz 2010 Cuma

26. Gün

Neredeyse 1 ay geride kalacak. İnşallah bu saatten sonra bir daha ağzıma sigara sürmem.

Bu hafta fazla zorlanmadım. Akşamları biraz can sıkıntısı oluyor sadece.
Televizyondaki dizilerinde sezon finalleri olduya belki de odur can sıkıntımın sebebi :) Artık DVD den film izliyorum. Eh biraz da çekirdek takvisyesi ile zaman geçip gidiyor.

Şunu çok iyi anladımki sigarayı bırakırken bize en fazla yardımcı olacak şey yine kendimiz... Nikotin bandıymış, nikotin sakızıymış, 7 seansda kesin çözümmüş... Hepsi Hikaye... Evet belki bazıları yardımcı oluyordur belki ama iş kişinin kendisinde bitiyor. Sigarayı bırakacağına inanmayan veya bırakmak istemeyen kısaca zihnen bırakmaya karar verememiş bağımlılar ne yaparlarsa yapsınlar sigarayı bırakamaz.

Bende zamanında çok denedim. Bant taktım, nikotin sakızı denedim, Bi kaç gün içmedim. Ama sonra tekrar içtim. Sonuçta bant da bize nikotin veriyor. Yine nikotin alımına devam ediyoruz yani. E öyleyse sigarayı azaltıyım demekle bant takmak arasında fazla fark yok.

Sigarayı gerçekten bırakmak isteyen biri oturup adam akıllı sigaranın kendisine verdiği zararları düşünüp birdaha içmeme kararı alması gerekir. Gerisi hikaye... Ben bu kez öyle yaptım. Yani ne sakız ne de bant. Ve 6 Temmuz'da 1 ay olacak inşallah....